Wat zijn kosten koper?

Geschreven door Ruben Hoogakker op 19 juni 2020

Wanneer jij je al enige tijd oriënteert op het kopen van een huis, dan heb je de term ‘kosten koper’ vast wel eens voorbij zien komen. Kosten koper (afgekort k.k.) is een vakterm uit de makelaardij en vastgoed. Maar wat betekent het eigenlijk? En hoeveel zijn de kosten koper als je een huis wilt kopen?

Kosten koper bovenop de vraagprijs

Kosten Koper zijn de kosten die je als koper van een huis maakt, bovenop de vraagprijs. Als er bij de vraagprijs kosten koper (k.k.) staat, betekent dit dat de kosten voor de overdrachtsbelasting en de transportakte bovenop de vraagprijs komen. Des te meer het koophuis kost, des te hoger ook de kosten koper zullen zijn. Daarom is het goed om hier rekening mee te houden als je op zoek gaat naar een huis. Overigens geldt dit niet voor nieuwbouwwoningen. In dit artikel leest u hier meer over.

Hoeveel zijn de kosten koper?

Zoals hierboven al genoemd zijn de kosten koper onder andere afhankelijk van de waarde van het huis dat u koopt. Maar sinds 2021 zijn er ook nieuwe regels ingegaan voor de overdrachtsbelasting.

Kopers tussen de 18 en 35 jaar

Kopers tussen de 18 en 35 jaar die een huis kopen om zelf te bewonen tot een bedrag van €400.000 hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen. De regel geldt wel dat er maar één keer van deze vrijstelling gebruik gemaakt mag worden. Heeft u er al eens gebruik van gemaakt dan betaalt u gewoon 2% overdrachtsbelasting. Is de koopsom van de woning hoger dan €400.000? Dan heeft u geen vrijstelling en bedraagt de overdrachtsbelasting 2%.

Kopers ouder dan 35 jaar

Kopers van 35 jaar of ouder betalen 2% overdrachtsbelasting over de koopsom.

Kopers die er zelf niet gaan wonen

Wanneer u een huis koopt en u gaat er niet zelf wonen (bijvoorbeeld een belegger), dan betaalt u vanaf heden 8% overdrachtsbelasting.

De overdrachtsbelasting is een percentage van de koopsom en kan dus behoorlijk oplopen. Omdat het hierbij om een percentage gaat, kunt u hier wel op tijd rekening mee houden wanneer u naar huizen in een bepaalde prijsklasse kijkt.

Overige kosten voor het kopen van een huis

Naast de kosten koper zijn er meer kosten waar u rekening mee moet houden wanneer u een huis gaat kopen. Bekijk dit overzicht om een goed beeld te krijgen van deze bijkomende kosten.

Jouw financiële mogelijkheden in kaart brengen?

Wil je de mogelijkheden voor het kopen van een huis en de financiële aspecten die hierbij komen kijken in kaart brengen? Maak een afspraak met een financieel adviseur.

Wat zijn kosten koper?
Ruben Hoogakker
Neem contact op met Ruben

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

De feestdagen komen er weer aan en dat moet gevierd worden! Daarom heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een leuke actie bedacht om deze dagen nog feestelijker te...
De verschillende wijken van Nijmegen

De verschillende wijken van Nijmegen

Als je op zoek gaat naar een nieuwe woning, speelt de wijk uiteraard een grote rol. Bekende wijken zoals het Stadscentrum of Bottendaal hebben al een...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie