Van een lege kavel naar uw droomhuis
- Uitgebreide marktkennis
- Marktleider in Nijmegen
Ja, ik wil een verkoopmakelaar inschakelen
Met een goed gevoel nieuwbouw kopen
Het kopen van een woning in een nieuwbouwproject is ontzettend spannend. Want waar moet u op letten als er nog niets te zien is? Dan is het fijn dat u deze grote stap kunt zetten met een ervaren nieuwbouwmakelaar. De makelaars van ST Makelaars in Nijmegen begeleiden u stap voor stap bij het kopen en samenstellen van uw droomhuis.
Zorgeloos nieuwbouw kopen in 6 stappen
De voordelen van een nieuwbouw woning
- Nieuwbouw woningen zijn onderhoudsarm
- U woont erg energiezuinig
- Nieuwbouw woningen zijn vaak erg duurzaam
- U kunt de woning naar eigen wens en smaak vormgeven en inrichten
- Nieuwbouw heeft vaak veel financiële voordelen
- Nieuwbouwhuizen zijn veiliger. Ze zijn bijvoorbeeld standaard uitgerust met een professioneel rookalarm.
- Een nieuwbouwwoning is ook echt nieuw. Het is een onbeschreven blad waarin alleen uw toekomst telt.
Thuis in nieuwbouw
Gemiddeld cijfer
9,3 Op basis van 57 reviews298 woningen
Verkocht / verhuurd in de afgelopen 12 maanden29 woningen
BeschikbaarOnze nieuwbouwspecialisten
Sterk door kennis en ervaring, persoonlijk en warm in het contact.
Onze klanten zeggen
Veelgestelde vragen bij het kopen van nieuwbouw
Het kopen van nieuwbouw is net zo spannend als het kopen van bestaande bouw, maar vergt nét wat meer aandacht en voorbereiding. In onze FAQ geven we antwoord op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen?
Een bouwdepot is een speciaal onderdeel van een hypotheek dat gebruikt wordt om bouw- of verbouwkosten van een woning te financieren. Wanneer je een hypotheek afsluit om een huis te kopen dat je wilt verbouwen of een nieuwbouwwoning gaat bouwen, wordt het bedrag dat bestemd is voor de verbouwing of bouw, in een bouwdepot gestort.
Hier is een overzicht van hoe een bouwdepot werkt:
- Bedrag apart gezet: Het geld dat je nodig hebt voor de verbouwing of nieuwbouw wordt niet meteen op je rekening gestort, maar wordt in een aparte rekening geplaatst, het bouwdepot.
- Declareren van facturen: Je kunt uit dit depot geld opnemen door facturen van aannemers, architecten of andere verbouwkosten in te dienen bij de hypotheekverstrekker. Deze betaalt dan rechtstreeks aan jou of de dienstverlener.
- Rente: Het bedrag in het bouwdepot wordt meestal niet direct gebruikt, dus hierop ontvang je vaak een (lage) rente. Tegelijkertijd betaal je rente over het hele hypotheekbedrag, inclusief het bedrag dat in het bouwdepot zit.
- Tijdslimiet: Je hebt vaak een bepaalde periode om het geld uit het bouwdepot te gebruiken, bijvoorbeeld 1 tot 2 jaar. Als er na die tijd nog geld over is, wordt dit meestal gebruikt om je hypotheekschuld te verlagen.
Een bouwdepot is dus handig als je een woning gaat verbouwen, omdat het een gestructureerde manier biedt om de kosten te dekken zonder dat je hiervoor meteen een persoonlijke lening hoeft af te sluiten.
- In de koopsom opgenomen: Vaak is de bouwrente die je betaalt voor de overdracht al opgenomen in de koopsom, dus het lijkt alsof je deze niet apart betaalt, maar hij is wel inbegrepen in de totale kosten.\
- Hypotheekrenteaftrek: Bouwrente die je na de overdracht betaalt (via het bouwdepot) kan vaak worden afgetrokken bij je belastingaangifte, net zoals reguliere hypotheekrente.
Vrij op naam (v.o.n.) betekent dat de kosten die normaal gesproken komen kijken bij het kopen van een woning, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten voor de eigendomsoverdracht, al zijn inbegrepen in de verkoopprijs van de woning. Dit wordt vaak gebruikt bij nieuwbouwwoningen, maar kan ook voorkomen bij bestaande woningen. Bij een woning die "vrij op naam" wordt aangeboden, zijn de volgende kosten doorgaans inbegrepen:
- Overdrachtsbelasting: Dit is een belasting die je normaal betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Bij nieuwbouwwoningen geldt deze belasting meestal niet, maar bij bestaande woningen is het 2% van de koopsom. Bij "vrij op naam" neemt de verkoper deze kosten op zich.
- Notariskosten voor eigendomsoverdracht: Dit zijn de kosten voor de notaris die de eigendomsoverdracht regelt en de woning op jouw naam zet.
- Kadasterkosten: Kosten voor de inschrijving van de eigendomsoverdracht in het Kadaster, zodat de woning officieel op jouw naam komt te staan.
Wat niet inbegrepen is in de "vrij op naam"-prijs zijn meestal:
- Notariskosten voor de hypotheekakte (als je een hypotheek afsluit).
- Taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheek.
- Advies- en bemiddelingskosten voor het afsluiten van de hypotheek.
- Eventuele kosten koper (k.k.) bij extra wensen of specifieke situaties.
Kortom, "vrij op naam" maakt het kopen van een woning eenvoudiger omdat je niet voor onverwachte extra kosten bij de aankoop komt te staan. De koper hoeft zich geen zorgen te maken over de overdrachtskosten en de bijbehorende notariskosten.
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning krijg je vaak te maken met meer- en minderwerk. Dit houdt in dat je aanpassingen kunt laten doen aan de standaarduitvoering zoals die op de bouwtekeningen staat aangegeven. Meerwerk omvat extra's of wijzigingen die je wilt toevoegen, zoals een andere indeling van leidingen, een luxere keuken, een aangepaste badkamer, of een andere vloer. Minderwerk betreft het schrappen van onderdelen die standaard worden aangeboden, maar waar je geen gebruik van wilt maken.
Deze aanpassingen kunnen flink in de kosten lopen, dus het is belangrijk om vooraf goed te inventariseren wat je wensen zijn. Bouwbedrijven bieden hun kopers vaak uitgebreide mogelijkheden om de woning naar eigen smaak aan te passen. Deze keuzemogelijkheden worden beschreven in een koperskeuzelijst, die meestal bestaat uit drie onderdelen:
- Ruwbouwlijst: Hierin staan grote bouwkundige aanpassingen, zoals het verlengen van de woning of het toevoegen van een garage.
- Afbouwlijst: Hier kun je kleinere aanpassingen kiezen, zoals extra wandcontactdozen, of het aanleggen van loze leidingen voor toekomstige aansluitingen.
- Showroom: Hierin worden de keuzes voor interieurafwerking opgenomen, zoals keukens, sanitair en tegelwerk.
Zodra je de nieuwbouwwoning hebt gekocht en de aannemer de bouw gaat inplannen, worden jouw keuzes vastgelegd tijdens een gesprek met de kopersbegeleider. De kosten voor meerwerk kunnen vaak worden meegenomen in de hypotheek, zodat je deze niet direct hoeft te betalen.
Bent u op zoek naar een ervaren nieuwbouwmakelaar?
De makelaars van ST Makelaars in Nijmegen helpen u graag. Maak een vrijblijvende afspraak om kennis te maken met uw makelaar en de wensen en mogelijkheden in kaart te brengen.
Al 90 jaar jouw makelaar in Nijmegen
- Marktleider in Nijmegen
- Fullservice dienstverlening
- Persoonlijk betrokken