Waar moet je op letten als je een nieuwbouwwoning wilt kopen
Het kopen van een nieuwbouwhuis of nieuwbouw appartement is in veel aspecten anders dan het kopen van een bestaande woning. Zo heb je zelf veel inspraak in de indeling en inrichting van de woning en heb je tegelijkertijd ook te maken met verschillende risico’s. Wil jij meer weten over het kopen van een nieuwbouwwoning en je oriënteren of dit iets voor je is? Lees dan verder!
De financiering van een nieuwbouwwoning
Voor de financiering van een nieuwbouwhuis kun je net als bij het kopen van een bestaand huis terecht bij de bank (of een andere hypotheekverstrekker). Voor de aankoop van een nieuwbouwwoning is echter niet elke hypotheek geschikt. Zo moet je rekening houden met de offertetermijn en de verlengingsmogelijkheden van de hypotheek, omdat de tijd tot aan de levering van de grond soms langer kan duren dan verwacht.
Wat ook goed is om te weten is dat je soms gebruik moet maken van een overbruggingskrediet. Een nieuwbouwhuis koop je vaak voordat de oude woning is verkocht. Als je een duurder huis koopt, heb je tijdelijk een bedrag nodig ter grootte van de overwaarde in je oude huis om de nieuwbouwwoning te kunnen betalen. Hiervoor kun je een overbruggingskrediet afsluiten bij de bank.
Maak een afspraak bij een financieel adviseur om alle financieringsmogelijkheden door te nemen.
Financiële voordelen van een nieuwbouwwoning
Naast dat de financiering van een nieuwbouwwoning net iets anders loopt dan bij het kopen van een bestaand huis, brengt een nieuwbouwhuis ook veel financiële voordelen met zich mee.
Een nieuwbouwhuis koop je vrij op naam. Je hoeft dus geen overdrachtsbelasting te betalen. Dat scheelt 2% van de koopsom. Tot slot zijn bij een nieuwbouwwoning de energiekosten laag en zijn de onderhoudskosten over het algemeen ook een stuk lager dan bij een bestaand huis. De nieuwbouwwoning is immers helemaal nieuw!
Kosten bij het kopen van een nieuwbouwwoning Natuurlijk komen er ook kosten kijken bij het kopen van een nieuwbouwhuis of -appartement. Deze kosten verschillen van de kosten voor het kopen van een bestaand huis.
Rente over het bouwdepot
De bouw van een nieuwbouwwoning wordt betaald uit een bouwdepot (later meer hierover). Over het bedrag dat al is betaald uit het bouwdepot betaal je hypotheekrente. Over het bedrag dat nog niet is uitgegeven, ontvang je juist rente. Per saldo vallen deze bedragen ongeveer tegen elkaar weg. Bouwrente Tijdens de bouw van je nieuwbouwhuis betaal je ook rente aan de bouwer. Deze bestaat uit de financieringsvergoeding, die je betaalt over de periode voor het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst. Je betaalt bovendien uitstelrente over de periode tussen het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst en het moment dat je eigenaar wordt van de grond.
Btw over de koopsom
Voor een nieuwbouwwoning betaal je 21% over de koopsom. Dit bedrag is aftrekbaar van de belasting.
Opleveringskeuring
Een kostenpost die niet verplicht is, maar die wij wel aanraden is het laten uitvoeren van een opleveringskeuring. De keuring maakt duidelijk of de nieuwbouw voldoet aan alle normen en eisen en of de technische omschrijving en tekeningen zijn aangehouden.
Het bouwdepot
We hadden het net al even over het bouwdepot. Bij het kopen van nieuwbouw betaalt de notaris de bouwer alleen een bedrag voor de aankoop van de grond en werkzaamheden die dan al zijn gedaan. Het overige hypotheekbedrag komt in een bouwdepot. Tijdens het bouwen van de woning betaal je de bouwer in delen, voor het werk dat is afgerond. Hiervoor ontvang je bonnen en facturen, die je kunt indienen bij je hypotheekverstrekker. Deze zal het geld uit het bouwdepot opnemen, zodat je de bouwer kunt betalen. Je kunt zelf geen geld opnemen uit dit bouwdepot, maar je hebt doorgaans wel inzicht in de uitgaven.
De inrichting van een nieuwbouwwoning
Dan nu het leuke gedeelte: De inrichting van een nieuwbouwwoning. Een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd volgens het standaard bouwplan, maar het is mogelijk om hier aanpassingen aan te laten doen. Dat kan klein in de vorm van andere tegels of extra lichtpunten, maar kan ook het doortrekken van een muur zijn. Jouw nieuwbouwwoning kun je dus vaak helemaal op maat laten maken. Houd er wel rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn.
Naast meerwerk kan er ook sprake zijn van minderwerk, als jij of iemand die je kent klussen van de bouwer overneemt. Minderwerk betekent ook minder kosten. Houd wel in de gaten dat dit gevolgen kan hebben voor de garantievoorwaarden.
Het waarborgcertificaat
Er bestaat een kleine, maar niet te verwaarlozen, kans dat het bouwbedrijf tijdens de bouw van je nieuwbouwwoning failliet gaat. Je kunt jezelf hiertegen beschermen door te kiezen voor een nieuwbouwwoning waarbij de projectontwikkelaar en aannemer zijn aangesloten bij de SWK, Woningborg of BouwGarant. Je kunt dan een garantie- en waarborgregeling treffen.
Opleveringsrapport
In het opleveringsrapport noteert de aannemer de eventuele gebreken van de woning. Je kunt hier ook beschadigingen, zoals bijvoorbeeld krassen op een raam of een beschadigd deurkastje in laten optekenen. Zo staat zwart op wit dat de beschadiging er al was voordat de woning werd opgeleverd. Staat alles in het rapport, dan ondertekenen jullie hem allebei. Je aanvaardt hiermee de woning, met uitzondering van de genoteerde opleveringsgebreken.
We raden aan om tijdens de bouw van de woning foto’s te maken en gebreken bij te houden, zodat je deze kunt aandragen voor het opleveringsrapport.
Nieuwbouw kopen stappenplan en checklist
Je ziet, er komt best veel kijken bij het kopen van nieuwbouw. We raden dan ook aan om dit samen met een ervaren nieuwbouwmakelaar te doen. Bekijk hier hoe Strijbosch Thunnissen Makelaars in Nijmegen dit aanpakt.
We hebben ook een handig stappenplan en een overzichtelijke checklist voor het kopen van een nieuwbouwwoning opgesteld. Zo weet je zeker dat je goed bent voorbereid!