Oriënteren
Net als bij het kopen van een bestaande woning is het verstandig om een oriënterend gesprek aan te gaan met een hypotheekadviseur, zodat u precies weet wat u maximaal kunt lenen. Ook is het belangrijk om alvast na te denken over uw woonwensen. Vervolgens kunt u zich oriënteren op de diverse nieuwbouwprojecten. De meeste nieuwbouwprojecten staat op het internet. Via het internet kunt u diverse informatie vinden over de nieuwbouwprojecten. Ook kunt u vaak een brochure en interactieve kavelkaart downloaden. Tip: Neem ook een kijkje de website Nieuw Wonen Nijmegen
Volgende: Oriënteren
Bezoek een verkoopbijeenkomst en schrijf u in
Tijdens de verkoopbijeenkomst van het nieuwbouwproject ontvangt u handige informatie over het project. Denk daarbij aan de opleverfase, bouwtekeningen en meer. Tevens zijn er makelaars en projectontwikkelaars aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Hierdoor kunt u een goede keuze maken. Is het uw droomwoning en wilt u zich hiervoor aanmelden? Nieuwbouwprojecten verlopen via een loting. Hiervoor moet u zich inschrijven op het project van uw keuze. Vul de inschrijfformulieren in met voorkeur voor kavel- of bouwnummer(s) en verstuur deze via de projectwebsite of de desbetreffende makelaar.
Volgende: Oriënteren
Koop- of aannemersovereenkomst tekenen
U bent ingeloot, gefeliciteerd! Tijd om de koopovereenkomst te tekenen. Bij nieuwbouw gaat dit net iets anders, aangezien de overeenkomst twee delen heeft: de koop van de grond en de koop van de bouw. Uw aankoopmakelaar kan u hierbij helpen.
In de meeste gevallen wordt er een lijst met standaard meer- en minderwerk geleverd, ook wel koperskeuzelijst genoemd. Uiteindelijk bepaalt u wat allemaal minder- of meerwerk wordt. U heeft dus zelf in handen welke extra kosten bovenop uw nieuwbouwwoning komen.
Volgende: Oriënteren
Notaris
Bij een nieuwbouwwoning koopt u ‘’vrij op naam’’. U betaalt dan geen notariskosten voor de overdracht. Bij een groot nieuwbouwproject is er bijna altijd een projectnotaris die alle overdrachten doet voor het hele project. Alleen de notariskosten voor uw hypotheekakte betaalt uzelf.
Volgende: Oriënteren
Bouw en oplevering
De bouw gaat van start. Natuurlijk bent u als koper betrokken bij het proces en welkom om de bouwplaats te bezoeken. In de meeste gevallen worden er meerdere kijkmiddagen georganiseerd. Als de bouw is afgerond is het tijd voor de oplevering. Tijdens het opleveren van de nieuwbouwwoning wordt er een proces-verbaal van de oplevering opgesteld. Het is van belang dat alle gebreken duidelijk vermeldt worden in het opleveringsrapport. Beide partijen ondertekenen het opleveringsrapport. De aannemer is juridisch verantwoordelijk dat de gebreken binnen 3 maanden worden hersteld.
Volgende: Oriënteren