Wat kost het kopen van een huis?

Er komt veel kijken bij het kopen van een huis, ook financieel gezien. De grootste uitgave is natuurlijk de koopprijs van het huis. Dit bedrag kun je gelukkig tot maximaal 100% van de waarde van het huis lenen in de vorm van een hypotheek. Maar naast de koopprijs zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt. Deze kosten kunnen niet worden gedekt door de hypotheek.

Financieel adviseur

Als je een hypotheek aanvraagt doe je dit waarschijnlijk samen met een financieel adviseur. Deze rekent een vast bedrag of werkt op basis van uren. Wil je een kennismakingsgesprek inplannen met een financieel adviseur van Strijbosch Thunnissen Makelaars in Nijmegen? Neem dan contact met ons op.

Notariskosten

Als je een huis koopt moet er een koopakte worden opgesteld. Daarnaast wordt het koopcontract ingeschreven bij het Kadaster. Deze werkzaamheden neemt een notaris op zich, waar hij vanzelfsprekend een honorarium voor vraagt.

Taxatierapport

In de meeste gevallen is een taxatierapport noodzakelijk om een hypotheek aan te kunnen vragen. Dit taxatierapport wordt opgesteld door een taxateur en geeft inzicht in de waarde van het huis. Vaak rekenen taxateurs een vast bedrag hiervoor. Ben je op zoek naar een taxateur? De taxateurs van Strijbosch Thunnissen Makelaars helpen je graag verder. Kijk hier voor meer informatie over taxaties.

Bouwtechnische keuring

Zeker als je een oud huis koopt is het een goed idee om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. In sommige gevallen kan de bank dit ook vragen voordat ze een hypotheek verstrekken. De kosten voor een bouwtechnische keuring verschillen van €100 tot zo’n €500. Soms haal je deze kosten er met gemak weer uit, wanneer de koopprijs daalt naar aanleiding van de bouwtechnische keuring.

Nationale hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie is eigenlijk een soort verzekering voor je hypotheek, voor het geval dat je de hypotheek onverhoopt niet meer kunt betalen. Je kunt een NHG alleen aanvragen tot een maximale hypotheek van €290.000. De kosten voor deze aanvraag zijn 0,9% van de koopsom.

Makelaarskosten

Je kunt zelf bepalen of je wel of geen aankoopmakelaar inschakelt. Doe je dit wel, dan zijn hier uiteraard kosten aan verbonden. Deze verschillen per makelaar en kunnen zowel een vast tarief als op uurtarief-basis zijn. Daar krijg je wel een hoop voor terug. In dit artikel lees je welke taken een aankoopmakelaar van je overneemt.

Overdrachtsbelasting

Zodra een bestaand huis van eigenaar wisselt, betaal je overdrachtsbelasting aan de staat. De overdrachtsbelasting voor woningen is een percentage van de koopsom en kan dus, afhankelijk van de koopprijs, behoorlijk oplopen. Als je een nieuwbouwwoning koopt betaal je deze belasting overigens niet. Omdat jij de eerste eigenaar bent, wisselt het huis niet van eigenaar. De overdrachtsbelasting en de kosten van de transportakte worden samen kosten koper (k.k.) genoemd.

De kosten voor een huis kopen kunnen dus behoorlijk oplopen. Bedenk wel dat je hiermee je droom waarmaakt en een plekje creëert waar jij je helemaal thuis voelt.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Als een toegewijde partner van Dynamis, staat Strijbosch Thunnissen Makelaars aan de frontlinie van vastgoedontwikkelingen. Het onderzoeksteam van Dynamis heeft ook dit jaar nauwgezet de...
Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

De feestdagen komen er weer aan en dat moet gevierd worden! Daarom heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een leuke actie bedacht om deze dagen nog feestelijker te...
Bekijk overzicht