Een huis kopen zonder makelaar: Verstandig of onhandig

Je hebt besloten om op zoek te gaan naar een koophuis of -appartement. Doe je dit dan met of zonder makelaar? Een aankoopmakelaar kost weliswaar geld, maar neemt ook veel taken van je over. Wil je toch een huis kopen zonder makelaar? Bedenk dan goed wat er allemaal op je af komt. De makelaars van Strijbosch Thunnissen in Nijmegen geven je graag een overzicht van de dingen die bij het kopen van een huis komen kijken.

Geschikte huizen vinden

Als je besluit een huis te kopen zonder hulp van een aankoopmakelaar, dan zul je zelf op zoek moeten gaan naar huizen die voldoen aan jouw wensen en budget. Een aankoopmakelaar kan snel beoordelen of een huis bij je past én heeft een groot netwerk waardoor hij al snel aan passende huizen komt. Als je dit zelf doet zul je hier iets meer tijd en moeite in moeten steken.

Huis bezichtigingen plannen

Heb je een huis gevonden dat je wilt bezichtigen? Maak dan zelf een afspraak met de verkopende partij voor een datum en tijd. Houd er ook rekening mee dat je iemand meeneemt naar de bezichtiging die weet waar hij op moet letten, als je hier zelf geen ervaring mee hebt. Zo kijkt een aankoopmakelaar kritisch mee naar de bouwtechnische aspecten en kent hij de bestemmingsplannen van de omgeving.

Een bod op een woning uitbrengen

Als je jouw droomhuis hebt gevonden is het tijd voor de onderhandelingen. Als koper breng je nu een bod uit op het huis of de woning. Zonder aankoopmakelaar is het wellicht moeilijker inschatten wat een redelijk bod is. Bedenk van tevoren wat je kunt lenen en wat je maximaal kwijt wilt zijn aan het koophuis, zodat je zelfverzekerd de onderhandelingen in gaat.

De koopovereenkomst tekenen

Na overeenstemming worden alle afspraken omtrent de aankoop vastgelegd in een koopovereenkomst. Het is belangrijk dat alle afspraken juridisch goed vastgelegd worden en dat deze koopakte correct wordt opgesteld. Controleer alle juridische stukken nauwkeurig, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Huis kopen stappenplan

Bekijk ook even dit stappenplan, waarin de 5 stappen staan beschreven die de makelaars van Strijbosch Thunnissen in Nijmegen doorlopen. Zo weet je precies welke stappen je zelf zult moeten nemen, als je besluit geen makelaar in te schakelen.

Wel of geen makelaar inschakelen?

Nu je weet wat er allemaal op je af komt als je een huis wilt kopen, kun je beslissen of je wel of geen aankoopmakelaar inschakelt. Geen makelaar bespaart kosten, maar sta er wel bij stil dat je dan veel tijd en energie moet steken in het vinden van een huis.

Twijfel je nog? Je kunt altijd een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze aankoopmakelaars plannen. We kunnen je meer vertellen over wat we doen en de kosten.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Als een toegewijde partner van Dynamis, staat Strijbosch Thunnissen Makelaars aan de frontlinie van vastgoedontwikkelingen. Het onderzoeksteam van Dynamis heeft ook dit jaar nauwgezet de...
Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

De feestdagen komen er weer aan en dat moet gevierd worden! Daarom heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een leuke actie bedacht om deze dagen nog feestelijker te...
Bekijk overzicht