Wat staat er in een koopovereenkomst?

Sta je op het punt om een huis te kopen of wil je je alvast oriënteren op wat daarbij komt kijken? In deze blog vertellen de Makelaars van Strijbosch Thunnissen in Nijmegen je alles over de koopovereenkomst.

Je bent samen met de kopende partij uit de verkoopprijs gekomen. Nu is het tijd om de koopovereenkomst te tekenen, maar wat staat hier nou precies in? Wij leggen het je hieronder in grote lijnen uit.

Wat is een koopovereenkomst?

In de koopovereenkomst staan de afspraken rondom de aankoop en verkoop van een huis, denk hierbij aan je personalia, de koopsom etc. De verkoopmakelaar van het huis is degene die de koopovereenkomst opstelt.

Wat staat er in een koopovereenkomst?

In de koopovereenkomst staat onder meer:

 • NAW-gegevens en burgerlijke staat van de kopende en verkopende partij
 • Kosten/overdrachtsbelasting
 • Omschrijving van de verkochte goederen
 • De koopsom
 • Waarborgsom
 • Staat van de onroerende zaak
 • Transportdatum bij de notaris
 • Ingebrekestelling en ontbinding
 • Eventueel voorbehoud financiering
 • Bedenktijd
 • Handtekeningen verkoper(s) en koper(s) inclusief datum van ondertekening
 • Bijlagen die kunnen bestaan uit:

- Ontvangstbevestiging

- Lijst van zaken

- Akte van levering

- Vragenlijst bij verkoop

- EPA-label

- Eigendomsbewijs

- Uittreksel kadastrale kaart

- Kopie paspoort verkoper(s)

- Kopie paspoort koper(s)

  Dit zijn de hoofdzaken die in een koopovereenkomst staan. Bij het kopen van een appartement kunnen er nog meer zaken in voor komen, denk hierbij aan de splitsingsakte en de stukken van de VvE.

  Bedenktijd over de koopovereenkomst

  De koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen. Gedurende deze drie dagen kan de koper, zonder opgave van redenen, de koopovereenkomst ontbinden.

  De drie dagen bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur na de dag waarop de koper een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Dus ook als de koper de eerste partij is die tekent, dient hij eerst de door beide partijen getekende koopovereenkomst te hebben ontvangen. Pas dán gaat om 0.00 uur die dag de bedenktijd in. Als de koper een beroep wil doen op de bedenktijd, moet hij ervoor zorgen dat de ontbindingsverklaring de verkoper vóór het verstrijken van de drie-dagen-termijn heeft bereikt.

  Vragen aan de makelaar?

  Aarzel niet om ze te stellen. Ons team van makelaars en (hypotheek)adviseurs staat maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:30 uur voor u klaar!

  Interessant nieuws

  Bekijk overzicht
  Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

  Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

  Als een toegewijde partner van Dynamis, staat Strijbosch Thunnissen Makelaars aan de frontlinie van vastgoedontwikkelingen. Het onderzoeksteam van Dynamis heeft ook dit jaar nauwgezet de...
  Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

  Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

  De feestdagen komen er weer aan en dat moet gevierd worden! Daarom heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een leuke actie bedacht om deze dagen nog feestelijker te...
  Bekijk overzicht