Kan ik een huis kopen zonder spaargeld?

Een vraag die je jezelf wel vast wel eens stelt en maar niet uit je hoofd krijgt. Je wilt een huis kopen, maar tegelijkertijd heb je geen eigen spaargeld die je voor de aankoop kunt gebruiken. Welke mogelijkheden bestaan er dan? Kan dat eigenlijk wel?

Zonder eigen geld een huis kopen, kan dat?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: over het algemeen zal je rekening moeten houden met een minimaal bedrag dat je in moet brengen bij het kopen van een huis. Dit heeft namelijk te maken met de kosten koper die bij het kopen van een huis komen kijken. Deze kosten komen bovenop de hypotheek die je bij de bank kunt lenen.

Pas op met overbieden

In de huidige overspannen woningmarkt ontkom je er bijna niet aan om te overbieden om je droomhuis te bemachtigen. Let wel op dat de waarde waarop de woning getaxeerd wordt, gefinancierd kan worden met een hypotheek. Maar alles boven de taxatiewaarde dient met eigen middelen gefinancierd te worden. Stel dat je een woning met een vraagprijs van €250.000 koopt met een overbieding van €30.000 en de woning wordt getaxeerd op €260.000, dan dien je €20.000 bovenop de kosten koper uit eigen zak te betalen. Je leent namelijk enkel de waarde van de woning en niet hetgeen dat jij ervoor wilt geven. Dit is om te voorkomen dat je na de verkoop van je woning met een restschuld achterblijft.

Toch een huis kopen zonder spaargeld?

Er zijn echter wel twee mogelijkheden om een huis te kopen zonder spaargeld:

1. Belastingvrije schenking

De meest voorkomende hiervan is door schenking van familie of vrienden. Zo’n belastingvrije schenking mag eenmalig (in 2021) gegeven worden, onder andere voor de aankoop van een huis. Dat is een bedrag van maximaal €105.302.

2. Lening naast je hypotheek

Een andere mogelijkheid om zonder spaargeld een huis te kopen, is om een extra lening af te sluiten naast je hypotheek. Stel dat je op basis van je inkomen een bedrag van €300.000 kunt lenen en je beoogde droomhuis kost €225.000. Dan kun je in dit geval een extra lening afsluiten van bijvoorbeeld €13.500 om de kosten koper mee te betalen.

Eigen geld werkt wel mee

Er zijn dus wel mogelijkheden om een huis te kopen zonder spaargeld. Wel is het verstandig om bij de aankoop van een huis wat eigen spaargeld mee te nemen. De kans dat je de financiering bij de bank rond krijgt is dan groter indien je niet het gehele bedrag aan hypotheek dient op te nemen. Ook ben je dan aantrekkelijker voor de verkoper als je eventueel zou kunnen bieden zonder voorbehoud van financiering.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw financiële situatie? Maak een afspraak met een financieel adviseur. Dan kunnen jullie samen kijken welke mogelijkheden er zijn.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Als een toegewijde partner van Dynamis, staat Strijbosch Thunnissen Makelaars aan de frontlinie van vastgoedontwikkelingen. Het onderzoeksteam van Dynamis heeft ook dit jaar nauwgezet de...
Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

De feestdagen komen er weer aan en dat moet gevierd worden! Daarom heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een leuke actie bedacht om deze dagen nog feestelijker te...
Bekijk overzicht