Als starter een huis kopen: Wat moet je weten?

Als starter heb je het momenteel niet gemakkelijk op de woningmarkt. Veel starters zien het dan ook als onbegonnen zaak om op dit moment een huis te kopen. Maar wat nou als jij nu wél een huis wilt kopen, ondanks de moeilijke woningmarkt? Strijbosch Thunnissen Makelaars geeft tips!

Wat maakt het voor starters zo lastig?

Voordat we verder ingaan op de mogelijkheden die je als starter op de woningmarkt hebt is het belangrijk om te begrijpen waar de knelpunten zitten. Waar in 2012 namelijk nog 29% van alleenstaande starters een woning kon financieren, is dit in 2017 gezakt naar 16% en is deze tendens dalend (cijfers van IG&H) . Wat is er aan de hand? Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van strengere eisen voor een financiering, een tekort aan starterswoningen en de daardoor stijgende huizenprijzen.

Wat kun je als starter doen?

Als starter is het dus niet gemakkelijk. Als je hebt besloten om er toch voor te gaan zijn er een aantal dingen die jou kunnen helpen om je (starters)woning te bemachtigen.

Voldoende spaargeld

Zoals al eerder genoemd zijn de voorwaarden en eisen voor een financiering in de laatste jaren aangescherpt. Dit houd onder andere in dat je niet meer dan 100% van de waarde van de koopwoning kunt lenen. De kosten die worden gemaakt tijdens de aankoop, zoals de kosten koper, worden dus niet meer meegefinancierd. Ook wanneer de woning voor meer wordt verkocht dan de vraagprijs, zul je dit verschil met eigen geld moeten betalen.

Als starter op de woningmarkt is het daarom belangrijk om voldoende eigen spaargeld te hebben. Zo ben je flexibel tijdens het aankoopproces. Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over de bedragen waar je rekening mee moet houden. Of bekijk dit artikel, waarin we de kosten voor het kopen van een huis uiteenleggen.

Kies een gunstige periode

Banken en andere hypotheekverstrekkers willen zoveel mogelijk zekerheid als het gaat om het verstrekken van een lening. Je doet er daarom goed aan om een gunstige periode uit te kiezen wanneer je een huis wilt kopen. Met een baan met een vast contract en een goed salaris sta je er beter voor dan wanneer je bijvoorbeeld op freelance basis werkt. Zit je net tussen twee banen in? Overweeg dan wat het juiste moment is om een financiering aan te vragen. Is het gunstiger om dit bij je huidige baan te doen of kun je beter wachten totdat je een contract bij je nieuwe baan hebt? Maak in ieder geval geen gehaaste beslissingen en weeg de voor- en nadelen van dergelijke situaties tegen elkaar af.

Controleer of je in aanmerking komt voor een starterslening

Er zijn gelukkig ook financiële mogelijkheden voor starters. In sommige gemeenten is het mogelijk om een starterslening aan te vragen. De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de (eerste) hypotheek bij de bank. Dit komt erop neer dat je de eerste 3 jaar geen maandlasten hebt. Vraag je hypotheekadviseur om de mogelijkheden.

Houd het huizenaanbod goed in de gaten

Omdat het aanbod op de huizenmarkt gering is, worden huizen op dit moment snel verkocht. De meeste huizen en appartementen staan maar een korte tijd op Funda. Wanneer je een woning wilt kopen is het daarom belangrijk om het huizenaabod goed in de gaten te houden. Kijk regelmatig op Funda of bij het aanbod van je makelaar om geen nieuwkomers te missen.

Schakel een aankoopmakelaar in

Omdat er weinig aanbod is en huizen snel worden verkocht kan het inschakelen van een makelaar enorm waardevol zijn. Een makelaar heeft namelijk een groot netwerk, krijgt nieuwe huizen vaak eerder binnen dan wanneer je zelf op zoek gaat en kan gericht voor jou zoeken. Twijfel je nog of je een huis met of zonder makelaar wilt kopen? In dit artikel lees je wat de voor- en nadelen van beide opties zijn.

Ben jij er klaar voor om als starter de woningmarkt op te gaan? Informeer dan naar jouw financiële mogelijkheden of plan alvast een kennismakingsgesprek met een makelaar in.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Sprekende Cijfers Woningmarkt regio Nijmegen

Sprekende Cijfers Woningmarkt regio Nijmegen

De "Sprekende Cijfers" zijn inmiddels een vaste waarde geworden in onze rapportages, en ook dit kwartaal zetten we die traditie voort. In Q3 presenteren we opnieuw de belangrijkste...
Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Als een toegewijde partner van Dynamis, staat Strijbosch Thunnissen Makelaars aan de frontlinie van vastgoedontwikkelingen. Het onderzoeksteam van Dynamis heeft ook dit jaar nauwgezet de...
Bekijk overzicht