Woningverkopen blijven alleen in het centrum van Nijmegen op peil

Geschreven door Harry van Loon op 23 januari 2019

In het Nijmeegse centrum stabiliseert het aantal woningverkopen in 2018. In heel Nijmegen zijn er na het hoogtepunt in 2016 echter fors minder woningen verkocht in 2018. De forse afname van de verkopen in de afgelopen drie jaar is veroorzaakt door een tekort aan geschikt woningaanbod. Een toename van de nieuwbouwactiviteiten is noodzakelijk om de dynamiek te behouden. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018 van Strijbosch Thunnissen Makelaars te Nijmegen (partner in Dynamis).

Te weinig aanbod beperkt het aantal verkopen

Door de beperkte beschikbaarheid van woningen kunnen huishoudens geen geschikte koopwoning vinden in Nijmegen, waardoor ze afzien van aankoop. Vergeleken met 2016 staan er eind 2018 maar liefst meer dan de helft minder woningen te koop. Als gevolg van deze schaarste daalt het aantal woningverkopen in alle Nijmeegse wijken, in het centrum blijft deze afname zeer beperkt.

Nieuwe toevoegingen aan het aanbod noodzakelijk

Ondanks de afnemende verkopen van woningen is de marktdruk in Nijmegen nog nooit zo hoog geweest als in het vierde kwartaal van 2018, de oorzaak hiervan is de forse aanboddaling van de afgelopen jaren. Om de verhoudingen op de woningmarkt van Nijmegen te normaliseren moet er meer nieuwbouw worden gepleegd. Het aandeel nieuwbouwwoningen in het totale aanbod was gedurende 2018 gemiddeld slechts 7%, in 2016 en 2017 was dit aandeel nog respectievelijk 14% en 13%.

Harry van Loon
Neem contact op met Harry

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Groeiend kwantitatief en kwalitatief tekort aan aanbod van bedrijfsruimte in Nijmegen

Groeiend kwantitatief en kwalitatief tekort aan aanbod van bedrijfsruimte in Nijmegen

In 2022 heeft er in de regio Nijmegen een verandering plaatsgevonden in de opname van bedrijfsruimte, waarbij er vooral belangstelling was naar kleinere bedrijfsruimten. Door de grote vraag is...
Herstel op Nijmeegse kantorenmarkt blijft uit

Herstel op Nijmeegse kantorenmarkt blijft uit

De vraag naar kantoorruimte is sinds 2020 sterk afgenomen in Nijmegen door de pandemie en is daar in 2022 nog niet van hersteld. In 2022 is er wel een lichte groei te zien in het aantal...
Bekijk overzicht