Woningverkopen blijven alleen in het centrum van Nijmegen op peil

Woningverkopen blijven alleen in het centrum van Nijmegen op peil

Geschreven door Harry van Loon op 23 januari 2019

In het Nijmeegse centrum stabiliseert het aantal woningverkopen in 2018. In heel Nijmegen zijn er na het hoogtepunt in 2016 echter fors minder woningen verkocht in 2018. De forse afname van de verkopen in de afgelopen drie jaar is veroorzaakt door een tekort aan geschikt woningaanbod. Een toename van de nieuwbouwactiviteiten is noodzakelijk om de dynamiek te behouden. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018 van Strijbosch Thunnissen Makelaars te Nijmegen (partner in Dynamis).

Te weinig aanbod beperkt het aantal verkopen

Door de beperkte beschikbaarheid van woningen kunnen huishoudens geen geschikte koopwoning vinden in Nijmegen, waardoor ze afzien van aankoop. Vergeleken met 2016 staan er eind 2018 maar liefst meer dan de helft minder woningen te koop. Als gevolg van deze schaarste daalt het aantal woningverkopen in alle Nijmeegse wijken, in het centrum blijft deze afname zeer beperkt.

Nieuwe toevoegingen aan het aanbod noodzakelijk

Ondanks de afnemende verkopen van woningen is de marktdruk in Nijmegen nog nooit zo hoog geweest als in het vierde kwartaal van 2018, de oorzaak hiervan is de forse aanboddaling van de afgelopen jaren. Om de verhoudingen op de woningmarkt van Nijmegen te normaliseren moet er meer nieuwbouw worden gepleegd. Het aandeel nieuwbouwwoningen in het totale aanbod was gedurende 2018 gemiddeld slechts 7%, in 2016 en 2017 was dit aandeel nog respectievelijk 14% en 13%.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie