Het energielabel voor je huis: Wat moet je weten?

Het energielabel van een woning geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Het energielabel kan lopen van A t/m G, waarbij A heel energiezuinig is en G het minst zuinig. Dit kan een bepalende factor zijn bij het aan- en verkopen van een woning, omdat dit effect heeft op de woonlasten van de woningbezitters.

De voordelen van een zuinig energielabel

Zoals al eerder aangegeven kan een zuinig energielabel een bepalende factor zijn in het aan- of verkopen van een huis. Een zuinig energielabel heeft namelijk veel voordelen:

  • Een goed energielabel kan de verkoopprijs van je huis positief beïnvloeden. Gemiddeld leidt dit tot een 2% hogere verkoopprijs.
  • Wanneer een huis energiezuinig is, betekent dit dat de woonlasten ook lager zijn. Dat kan een belangrijke factor zijn wanneer je besluit een huis te komen.
  • Wanneer een huis al een goed energielabel heeft, betekent dit dat er weinig verbouwingen nodig zijn om het huis energiezuinig(er) te maken. Ook dit kan bepalend zijn wanneer je een huis wilt kopen.

Het verschil tussen het voorlopige en definitieve energielabel

In 2015 hebben alle huizen een voorlopig energielabel ontvangen. Dit energielabel is onder andere gebaseerd op het bouwjaar en de grootte van het huis. Maar, zoals de naam al zegt, is dit een voorlopig energielabel en dient dit slechts ter indicatie. Hierin wordt bijvoorbeeld niet meegenomen of het huis later nog zonnepanelen heeft laten zetten of het huis beter heeft laten isoleren.

Daarom moet je je huis, wanneer je dit wilt verkopen, omzetten naar een definitief energielabel. Per 1 januari 2022 geldt er ook een advertentieplicht en zal de overheid hier ook op handhaven. Dit betekent dat het verplicht is om bij de aanmelding al direct een definitief energielabel te vermelden. Lees hier meer over de advertentieplicht.

Wat heeft invloed op je energielabel?

Als je een definitief energielabel aanvraagt moet je informatie opgeven over verschillende kenmerken van je huis, die invloed hebben op het energielabel. Deze factoren zijn:

  • Beglazing in woon- en slaapruimtes
  • Isolatie van muren, vloeren en het dak
  • Tapwatervoorziening
  • Verwarming
  • Ventilatiesysteem
  • Aanwezigheid van zonnepanelen en/of zonneboiler.

Als er energiebesparende maatregelen zijn getroffen op een of meerdere van bovengenoemde factoren dan zal het energielabel zuiniger uitvallen.

Huis verkopen checklist

Het aanvragen van een definitief energielabel is één van de items op onze ‘huis verkopen checklist’. Bekijk de hele checklist hier.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Als een toegewijde partner van Dynamis, staat Strijbosch Thunnissen Makelaars aan de frontlinie van vastgoedontwikkelingen. Het onderzoeksteam van Dynamis heeft ook dit jaar nauwgezet de...
Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

De feestdagen komen er weer aan en dat moet gevierd worden! Daarom heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een leuke actie bedacht om deze dagen nog feestelijker te...
Bekijk overzicht