Wat u moet weten over de financiering van een bedrijfspand

Geschreven door Ruben Hoogakker op 6 mei 2020

Het kopen van een bedrijfspand kan een aantrekkelijke keuze zijn wanneer u niet langer een kantoorruimte wilt ruimen of wanneer u extra inkomsten uit vastgoed wilt genereren. Omdat de kosten voor bedrijfsvastgoed enorm kunnen oplopen, is het meestal noodzakelijk om (een gedeelte van) de kosten van het bedrijfspand dat u wilt kopen te financieren. Financiering van bedrijfsvastgoed verschilt van particuliere financiering. Op deze pagina leest u de belangrijkste punten van een zakelijke financiering voor bedrijfsvastgoed.

De voordelen van bedrijfsvastgoed kopen

Een bedrijfspand kopen biedt verschillende (financiële) voordelen. Wanneer u het bedrijfspand koopt voor eigen gebruik zijn uw maandlasten meestal lager dan wanneer u huurt. De kosten om het bedrijfspand te gebruiken kunt u aftrekken bij de belasting. Door waardestijgingen en investeringen is het mogelijk om uw vermogen op te bouwen. U bent niet afhankelijk van een verhuurder, waardoor u meer eigen inbreng in het pand heeft.

Soorten financiering

Er zijn diverse mogelijkheden om uw bedrijfspand te financieren. De meest gebruikelijke wijze is het aanvragen van een hypotheek bij de bank. Daarnaast kunt u natuurlijk ook gebruikmaken van bijvoorbeeld crowdfunding en investeerders. In dit artikel gaan wij echter alleen in op een zakelijke hypotheek van de bank. Hypotheekvormen zijn de annuïteiten, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Laatste komt bij zakelijke hypotheken nauwelijks meer voor. Een lineaire hypotheek komt het vaakst voor. U last maandelijks hetzelfde hypotheekbedrag af, waarbij de rente steeds lager wordt. Uw maandlasten nemen dus af.

Ondernemings- en financieel plan

Een bank verstrekt een zakelijke hypotheek voor de financiering van bedrijfsvastgoed niet zomaar. Hiervoor zult u een goed onderbouwd bedrijfsplan en financieel plan moeten aanleveren. Voordat u een afspraak bij de bank maakt is het goed om dit alvast op te stellen, zodat u goed voorbereid de afspraak in gaat.

Eigen inbreng

In tegenstelling tot een particuliere lening financieren banken en andere hypotheekverstrekkers tot 70% van de marktwaarde van het bedrijfspand. Dit betekent dat u circa 30% aan eigen inbreng moet leveren om het bedrijfsvastgoed te kunnen kopen.

Bijkomende kosten

U kunt dus maar ongeveer 70% van het koopbedrag van uw bedrijfsruimte financieren. Dit houdt ook in dat u bijkomstige kosten zelf zult moeten inbrengen. Één van deze kosten is de overdrachtsbelasting. U betaalt deze belasting wanneer het pand dat u koopt van eigenaar wisselt (geldt dus niet voor nieuwbouwpanden). Voorheen bedroeg de overdrachtsbelasting 6% van het aankoopbedrag. Per 1 januari 2021 stijgt dit naar 7%, zo maakte het Kabinet onlangs bekend. Andere bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor uw bedrijfsmakelaar of voor de (her)inrichting/verbouwing. Deze kunt u eveneens niet financieren met de hypotheek.

Kennismaken met onze bedrijfsmakelaars?

Voor een compleet beeld van de de stappen die u moet nemen bij het kopen van een bedrijfspand kunt u vrijblijvend een afspraak maken met een van onze bedrijfsmakelaars. Zij kennen de huidige markt en ontwikkelingen en kunnen eventuele vragen direct beantwoorden.

Wat u moet weten over de financiering van een bedrijfspand
Ruben Hoogakker
Neem contact op met Ruben

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Bedrijfsvastgoed kopen zonder eigen geld

Bedrijfsvastgoed kopen zonder eigen geld

U wilt investeren in bedrijfsvastgoed zonder eigen geld in te leggen? Voor een zakelijke financiering gelden andere voorwaarden...
6x tips voor het zoeken naar een bedrijfspand

6x tips voor het zoeken naar een bedrijfspand

U bent op zoek naar een bedrijfspand om uw onderneming in te vestigen. Bij het zoeken naar een geschikte bedrijfsruimte komen een aantal factoren kijken. Denk aan de grootte van het pand...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie