Waarom een bouwtechnische keuring?

Je staat op het punt om een huis te kopen. Laat je dan een bouwtechnische keuring uitvoeren of niet? Volgens Vereniging Eigen Huis laat slechts een derde van de mensen die een bestaand huis kopen een bouwtechnische keuring uitvoeren. Een gemiste kans als je het ons vraagt, want zo kom je nog wel eens voor verassingen te staan. In deze blog leggen we je uit wat een bouwtechnische keuring precies inhoudt en waarom deze zo belangrijk is.

Wat is een bouwtechnische keuring?

Een bouwtechnische keuring is een onafhankelijke visuele inspectie van een bestaande woning. Dit wordt ook wel een bouwkundige keuring geniemd. Hierdoor krijg je een inzicht in de onderhoudssituatie en bouwkundige staat van de woning die jij misschien wel van plan bent om te kopen. Mochten er gebreken zijn, dan krijg je ook een inzage in de kosten die dit met zich mee zal brengen. Deze kosten worden altijd opgedeeld in drie soorten: directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering. Door dit inzicht weet je waar jij de komende jaren financieel op kan rekenen.

Waarom is een bouwtechnische keuring zo handig?

Een bouwtechnische keuring laat je uitvoeren, omdat je hierdoor simpelweg weet wat je koopt. De experts die het rapport opstellen, hebben hier veel ervaring mee en weten precies waar ze op moeten letten. Denk bijvoorbeeld aan de staat van het dak, vocht in de kelder etc. Door een bouwtechnische keuring uit te laten voeren weet je in welke staat de woning echt verkeert. Je wilt immers toch liever één keer een specialist betalen, dan later voor financiële verassingen te komen staan?

Wanneer laat je een bouwtechnische keuring uitvoeren?

Je kunt ervoor kiezen de keuring uit te laten voeren vóór dat je een bod uitbrengt, maar dit is wel zonde als je uiteindelijk geen overeenstemming bereikt. Er bestaat ook de mogelijkheid om de bouwtechnische keuring te laten uitvoeren vóór het verstrijken van de wettelijke bedenktijd. Tot slot kun je er ook voor kiezen de bouwtechnische keuring binnen 10 dagen na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd uit te laten voeren. Dit wordt dan als voorbehoud opgenomen in de koopovereenkomst, zodat er ontbonden kan worden.

Het verschil tussen een bouwkundige keuring en een taxatie

Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen een bouwkundige keuring en een taxatie. Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel: Een taxatie laat je uitvoeren ter behoeve van de financiering, terwijl je de bouwkundige keuring laat uitvoeren om de onderhoudskosten van je nieuwe woning in kaart te brengen. Bij een taxatie gaat het dus om de waarde van een huis, terwijl het bij een bouwtechnische keuring om de onderhoudskosten gaat.

Weet wat je koopt!

Wil jij ook weten wat je koopt, zonder dat je voor verassingen komt te staan? Ga dan voor een onafhankelijke bouwtechnische keuring. Dan weet je in ieder geval dat je geen kat in de zak koopt.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Als een toegewijde partner van Dynamis, staat Strijbosch Thunnissen Makelaars aan de frontlinie van vastgoedontwikkelingen. Het onderzoeksteam van Dynamis heeft ook dit jaar nauwgezet de...
Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

De feestdagen komen er weer aan en dat moet gevierd worden! Daarom heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een leuke actie bedacht om deze dagen nog feestelijker te...
Bekijk overzicht