Tips voor het verduurzamen van je huis

Geschreven door Ruben Hoogakker op 14 oktober 2020

Je huis verduurzamen kan om verschillende redenen een goed idee zijn. Misschien wil je de verkoopwaarde van jouw huis vergroten door te investeren in duurzaamheid, of heb je een huis gekocht en wil je dit verduurzamen om energie- en stookkosten te besparen. In deze blog geven we tips hoe je de verduurzaming van jouw woning kunt aanpakken.

Duurzame verbeterpunten in kaart brengen

Breng eerst in kaart wat de status van jouw woning op het gebied van duurzaamheid eigenlijk is. Het energielabel geeft daarbij een goede indicatie. Hoe hoger het energielabel, des te energiezuiniger jouw huis al is.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het bouwjaar. Huizen die voor 1930 zijn gebouwd zijn doorgaans lastiger te verduurzamen. Het kost dan meer werk en dus zijn er ook meer kosten.

Maak een plan van alle mogelijkheden, de tijd die het zou kosten om dit uit te voeren, de kosten die hieraan verbonden zijn en wat het gaat opleveren. Op basis hiervan kun je keuzes maken voor de verduurzaming van je huis.

Verduurzamen met behulp van isolatie

De eerste stap in het verduurzamen van je huis is goede isolatie. In een huis dat slecht is geïsoleerd gaat veel warmte verloren waardoor er ook extra stookkosten worden gemaakt. Goede isolatie zit vooral in de daken, de muren, het glaswerk van je huis en de vloer.

Overstappen van gas naar elektriciteit

Als je huis eenmaal goed is geïsoleerd is het verstandig om over te stappen van gas naar elektriciteit. Stroom is doorgaans wel duurder dan gas, maar in combinatie met goede isolatie zul je hiermee alsnog veel kosten besparen.

Zonnepanelen voor een duurzamer huis

Zonne-energie is inmiddels een erg populaire manier om je huis te verduurzamen. Zo kun je zonnepanelen op je dak aanbrengen, die zonkracht omzetten in energie voor je huis. Zonnepanelen zijn een grotere investering, die zich pas terugbetaalt na meerdere jaren. Het is dus goed om uit te rekenen wat de besparing in jouw specifieke situatie kan zijn.

Verduurzamen met een warmtepomp

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een warmtepomp te plaatsen. Een warmtepomp is een zuinig alternatief voor de traditionele verwarmingsketel, waarmee tot wel 75% van de warmte in je huis kan worden opgewekt. Deze warmte komt uit de lucht, bodem en het water in je omgeving en is dus (op de kosten voor de warmtepomp na) gratis. De overige energie wordt aangevuld door gas of elektriciteit. Hierdoor kun je dus enorm besparen op energiekosten.

Subsidies voor verduurzaming

Om je huis te verduurzamen moet er worden verbouwd. Voor veel kosten die daarbij worden gemaakt kun je een subsidie aanvragen. Zo kun je subsidie krijgen voor een warmtepomp, de BTW terugvragen als je zonne-energie neemt en er zijn subsidies op isoleren. Met deze subsidies kun je zomaar enkele duizenden euro’s vergoed krijgen.

Op zoek naar een duurzaam huis?

Ben jij op zoek naar een duurzaam koophuis? Bekijk dan eens ons aanbod. In veel woningen is inmiddels al geïnvesteerd in duurzaamheid en energiebesparing. Heb je een huis op het oog waar nog verduurzaming nodig is? Onze makelaars kijken graag met een scherp oog met je mee, voor een open en eerlijk advies.

Tips voor het verduurzamen van je huis
Ruben Hoogakker
Neem contact op met Ruben

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

De feestdagen komen er weer aan en dat moet gevierd worden! Daarom heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een leuke actie bedacht om deze dagen nog feestelijker te...
De verschillende wijken van Nijmegen

De verschillende wijken van Nijmegen

Als je op zoek gaat naar een nieuwe woning, speelt de wijk uiteraard een grote rol. Bekende wijken zoals het Stadscentrum of Bottendaal hebben al een...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie