Nijmegen in top groeiende winkelsteden door Primark

Nijmegen in top groeiende winkelsteden door Primark

Nijmegen heeft de afgelopen jaren het aantal vierkante meters aan kleding- en modezaken fors zien toenemen. De Waalstad staat in de top 4 van groeiende winkelsteden, na Amsterdam, Eindhoven en Den Haag. Sittard staat op de vijfde plek.

Dat blijkt uit een rapport van Locatus, een bureau dat data verzamelt over detailhandel. In het onderzoek is gekeken naar de 44 grootste binnensteden en winkelgebieden van Nederland.

Primark

In Nijmegen kwamen er 10.604 vierkante winkelmeters bij. In 2010 had de stad 27.151 vierkante meters gevuld met mode en kleding, nu is dat 37.755. De verklaring zit onder meer in de komst van Primark naar Nijmegen, zegt Gert-Jan Slob van Locatus. De Ierse prijsvechter kwam in een nieuwe winkel op Plein 1944. In (bijna) alle steden in de top 5 vestigde zich een Primark, aldus Slob. Het is een deel van de verklaring, want ook Arnhem kreeg een Primark (in het voormalige Bijenkorfpand) maar de Gelderse hoofdstad staat niet in de top 5.

Lastig

Los van de komst van Primark is de trend dat grote winkelketens onverminderd op zoek zijn naar panden in 'goede binnensteden'. Slob: ,,H&M blijft winkels openen of verplaatsen, ook voor formules die hieronder vallen zoals COS. Datzelfde geldt voor Zara. Ze zoeken winkels vanaf 800, 900 tot 1.500, 2.000 vierkante meters. In historische binnensteden zoals die in Nijmegen is het wel vaak lastig om die grote winkelpanden te vinden.’’

In Nijmegen ontstonden onlangs twee grotere panden door de opsplitsing van het voormalige warenhuis van V&D. Hier zijn The New Yorker en Costes neergestreken. Maar eind augustus vallen er veel vierkante winkelmeters vrij door het vertrek van Topshelf, het luxe warenhuis dat een jaar geleden in de voormalige V&D trok.

Locatus noemt de uitbreiding van vierkante meters voor de kledingbranche opvallend, omdat de consument juist veel kleding via internet koopt.

Volgens Slob hoort Nijmegen in het rijtje van echt grote winkelsteden waar mensen bewust heen gaan om een dagje te shoppen. De stad heeft volgens hem wel concurrentie te duchten van Arnhem, Den Bosch en Eindhoven.


Bron: de Gelderlander

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie