Bedrijfsvastgoed financieren in 5 stappen

U wilt een financiering voor bedrijfsvastgoed aanvragen. Misschien wilt u wel een eigen bedrijfspand bouwen, een bestaand pand renoveren of verhuizen naar een grotere locatie. Wat zijn de stappen die u moet doorlopen om succesvol een financieringsaanvraag voor bedrijfsvastgoed te doen? Strijbosch Thunnissen Makelaars helpt u verder.

Stap 1: Informeren over de verschillende financieringsmogelijkheden

Wanneer u een financiering wilt aanvragen is het belangrijk om te weten waarvoor u deze financiering wilt aanvragen. U kunt bijvoorbeeld de start of uitbreiding van uw bedrijf financieren, maar ook het versterken van uw werkkapitaal is een mogelijkheid. Als u dit in kaart heeft gebracht kunt u beter bepalen hoe u vervolgens wilt financieren. Een financiering bij de bank aanvragen is de meest gekozen financieringsvorm.

Maar het kan geen kwaad om u ook over alternatieven, zoals crowdfunding of business angels, in te lezen. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken en heeft u - wanneer dit nodig blijkt te zijn - passende alternatieven als de financiering bij uw bank niet doorgaat.

Voor welke financieringsvorm u gaat is uiteindelijk afhankelijk van diverse factoren zoals:

  • De hoogte van het bedrag
  • Waarin u gaat investeren
  • De risicohouding van de financier
  • De looptijd van de financiering

Stap 2: Laat u adviseren door een financieel adviseur

Hoewel het geen vereiste is om een financieringsadviseur in te schakelen, kan deze stap u wel helpen om uw bedrijfsvastgoed zo snel en soepel mogelijk te financieren. Een adviseur bespreekt de diverse mogelijkheden met u, bereid u voor op de vervolgstappen en kan u helpen om belangrijke beslissingen te nemen.

Stap 3: Financieringsaanvraag voor uw bedrijfspand voorbereiden

Als u weet op welke manier u uw bedrijfsvastgoed wilt financieren kunt u de aanvraag voorbereiden. Voor de bank, en ook voor de meeste andere geldverstrekkers, heeft u in ieder geval een ondernemingsplan en financieel plan nodig. In sommige gevallen kan er ook om een bouwplan worden gevraagd, bijvoorbeeld wanneer u gaat verbouwen. Daarnaast moet u uiteraard gegevens over uw huidige financiële situatie kunnen aanleveren.

Het is belangrijk dat u zelf op de hoogte bent van alle cijfers en feiten. De bank beoordeelt niet alleen uw organisatie, maar vergelijkt dit ook met de gehele sector. Daarnaast is het belangrijk dat u overkomt als professionele en verstandige ondernemer. Hoe beter u bent voorbereid, des te meer vertrouwen de bank in u zal hebben.

Stap 4: Financieringsaanvraag opstellen en indienen

Als u alle cijfers, feiten en overige informatie heeft verzameld kunt u de financieringsaanvraag voor uw bedrijfspand indienen. De financier zal uw plan grondig doornemen en aan de hand hiervan bepalen of de financiering wordt verstrekt. Er wordt onder andere gekeken naar:

  • Of u al ondernemer bent en zo ja, de resultaten daarvan
  • De onderbouwing van uw plan
  • De kwaliteit van uw producten of diensten
  • De risico’s
  • De markt

Stap5: Overeenkomsten tekenen en financiering afronden

Als de financieringsaanvraag voor uw bedrijfsvastgoed is goedgekeurd moeten er meestal nog aanvullende (zekerheids)overeenkomsten worden getekend. Als alle documenten in orde zijn gemaakt is uw financiering geslaagd. Succes met de volgende stap in uw ondernemerscarrière!

Klaar om uw droom te realiseren? Bekijk alvast ons aanbod van bedrijfsvastgoed in uw regio!

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Bedrijfsvastgoed kopen zonder eigen geld

Bedrijfsvastgoed kopen zonder eigen geld

U wilt investeren in bedrijfsvastgoed zonder eigen geld in te leggen? Voor een zakelijke financiering gelden andere voorwaarden...
6x tips voor het zoeken naar een bedrijfspand

6x tips voor het zoeken naar een bedrijfspand

U bent op zoek naar een bedrijfspand om uw onderneming in te vestigen. Bij het zoeken naar een geschikte bedrijfsruimte komen een aantal factoren kijken. Denk aan de grootte van het pand...
Bekijk overzicht