Verkocht onder voorbehoud van financiering, wat betekent dat nou precies?
Ongetwijfeld dat jij dit wel eens hebt meegemaakt. Je bent aan het rondneuzen op Funda omdat je een huis wilt kopen, ziet je droomwoning voorbij komen en belt voor een bezichtiging. Dan vertellen ze je: “Helaas, deze woning is al verkocht onder voorbehoud van financiering”. Wat betekent dat nou precies? En hoeveel kans is er dat de financiering niet rond komt? Strijbosch Thunnissen Makelaars in Nijmegen legt het je graag uit.
Verkocht onder voorbehoud van financiering
Tegenwoordig staat het aangegeven op Funda: “verkocht onder voorbehoud”. Wat betekent dit? Koper en verkoper hebben dan overeenstemming bereikt, mét ontbindende voorwaarde. Er zijn verschillende ontbindende voorwaarden. In deze blog bespreken we de voorwaarde 'onder voorbehoud van financiering'. Onder voorbehoud van financiering betekent dat de koop van de woning niet doorgaat als de kopers de hypotheek voor een bepaalde datum niet rond krijgen.
De hoogte van de hypotheek moet duidelijk genoemd worden in dit voorbehoud. Als er geen voorbehoud van financiering is meegenomen en de kopers het huis niet kunnen financieren, dan dienen zij 10% van de koopsom betalen.
Is onder voorbehoud van financiering noodzakelijk?
Onder voorbehoud van financiering is een extra bescherming voor de koper, in het geval dat de hypotheek niet kan worden afgesloten. Heb je vooraf laten uitrekenen hoeveel je kunt lenen? Dan is het nog steeds handig om deze ontbindende voorwaarde op te nemen. Je weet nooit welke zaken zich voor kunnen doen waardoor een geldverstrekker besluit dat je geen hypotheek kunt krijgen voor het gewenste bedrag. Er kan bijvoorbeeld uit het taxatierapport blijken dat de waarde van de woning niet volstaat om volledig te financieren. Daarnaast kunnen de acceptatieregels voor een hypotheek tussentijds strenger zijn geworden.
Als je niet voor onverwachte kosten wilt kopen te staan, is het dus verstandig om een voorbehoud van financiering in het koopcontract op te laten nemen. Als koper brengt dit weinig risico met zich mee. In de huidige woningmarkt zien we helaas steeds vaker dat kopers, door de overbelaste woningmarkt, hier vanaf zien om de koop sneller door te laten kunnen gaan en dus meer kans te maken op het huis.
De koopakte ontbinden
Als de koper de financiering niet rondkrijgt, dan kan hij beroep doen op de ontbindende voorwaarden. Wanneer de koper beroep doet op de ontbindende voorwaarden, heeft hij de gelegenheid om de koop binnen de koopakte genoemde termijn te ontbinden. Om aan te tonen dat de koper zijn financiering niet rond krijgt, dient hij een goed gedocumenteerde afwijzing van één erkende hypotheekverstrekker mee te sturen.
Tip van onze makelaars!
Zorg ervoor dat je voordat je een huis gaat bezichtigen, al een keer een oriënterend gesprek hebt gehad met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan je vertellen welke documenten je allemaal op orde moet hebben en wat je alvast zou kunnen voorbereiden. Je kunt dan veel beter voorbereid een huis kopen of een gesprek met een verkoopmakelaar aangaan.