Welke soorten woningen zijn er allemaal?

Als je het aanbod van Strijbosch Thunnissen Makelaars bekijkt of op Funda zoekt naar woningen, dan zie je al snel heel veel verschillende soorten woningen voorbij komen. Denk aan een tussenwoning, een studio of een portiekflat. Wat betekent dit precies? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet, zodat zoeken voor jou voortaan een stuk makkelijker gaat!

Appartement

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woning. Een appartement bestaat altijd uit meerdere kamers, verdeeld over één verdieping.

Studio

Een studio is eigenlijk een appartement met maar één kamer. Vaak wordt dit ook studio-appartement genoemd.

Penthouse

Een penthouse is een woning in een gebouw met meerdere woningen en ligt altijd op de bovenste verdieping. Doorgaans zijn penthouses royale woningen met een mooi uitzicht. Een penthouse kan meerdere verdiepingen hebben.

Maisonnette

Is er sprake van een appartement met meerdere verdiepingen? Dan spreken we van een maisonnette. Een maisonnette is een woning met meer dan één verdieping in een gebouw met meerdere woningen. De voordeur komt uit op een gemeenschappelijk trapportaal of galerij.

Bovenwoning

Een woning die zich op de bovenste verdieping van een gebouw met meerdere woning bevindt, wordt een bovenwoning genoemd. Vaak zijn dit huizen, waarvan de woonlagen zijn verdeeld in aparte woningen. Alle woningen hebben vaak een gemeenschappelijke voordeur en gang. Een bovenwoning kan uit meerdere verdiepingen bestaan.

Benedenwoning

Een benedenwoning is net als een bovenwoning onderdeel van een huis met meerdere woningen. De woning bevindt zich dan echter op de begane grond.

Eengezinswoning

Bij een eengezinswoning gaat het om een woning die is bedoeld voor bewoning door één persoon en eventueel zijn/haar gezin. Er bevinden zich nooit andere woningen boven of onder de woning. De toegang van de woning ligt direct aan de openbare weg.

Hoekwoning

Een hoekwoning is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Aan de ene kant zit de hoekwoning dus vast aan een andere woning, aan de andere kant is deze vrijstaand. Aan de vrijstaande kant is er sprake van extra grond. Wanneer dat niet het geval is wordt het een eindwoning genoemd.

Tussenwoning of rijtjeshuis

Een tussenwoning is een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. Alle woningen zijn gebouwd in één rij. We noemen deze woningen daarom ook wel rijtjeshuizen.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning staat los van andere woningen. Je hebt hierdoor dus geen directe buren.

Twee onder één kap

Twee vrijstaande woningen aan elkaar noemen we 2-onder-1-kap-woningen. Één kant van elke woning is dus vrijstaand.

Bungalow

Een bungalow is een woning, die uit één verdieping bestaat. Deze verdieping bevindt zich altijd op de begane grond.

Herenhuis

Een herenhuis is een eengezinswoning met meerdere verdiepingen. Wat een huis een herenhuis maakt is een statige en luxe uitstraling. Het zijn doorgaans grote woningen met hoge plafonds. Herenhuizen zijn veel te vinden in grote steden zoals Nijmegen of Utrecht.

Villa

De definitie van een villa is niet altijd even makkelijk. Een villa is een vrijstaand huis met meerdere verdiepingen en veel grond eromheen. Villa’s zijn vaak te herkennen aan een grote mooie tuin.

Galerijflat

Bij een galerijflat bevindt de woning zich in een gebouw met andere woningen. De voordeur komt uit op een loopgang die aan de buitenkant van de woning ligt.

Corridorflat

Een corridorflat is een woning in een gebouw met meerdere woningen. De voordeur komt uit op een centrale gang aan de binnenkant van het gebouw.

Portiekflat

Bij een portiekflat heb je het over een woning in een gebouw met meerdere woningen. De voordeur komt uit op een gemeenschappelijk trappenhuis dat afsluitbaar is. Een portiekflat is kleiner dan een corridorflat, waardoor er geen sprake is van een gang, maar enkel een trappenhuis.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Als een toegewijde partner van Dynamis, staat Strijbosch Thunnissen Makelaars aan de frontlinie van vastgoedontwikkelingen. Het onderzoeksteam van Dynamis heeft ook dit jaar nauwgezet de...
Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

De feestdagen komen er weer aan en dat moet gevierd worden! Daarom heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een leuke actie bedacht om deze dagen nog feestelijker te...
Bekijk overzicht