Transformatie monumentaal vastgoed biedt oplossing én uitdaging

Geschreven door Bauke Coppes op 29 april 2021

Binnenstedelijke herontwikkeling met behoud van historie is zowel een uitdaging als een oplossing voor het tekort aan betaalbare huurwoningen. Hier lees je hoe herontwikkeling en transformatie van binnenstedelijk monumentaal vastgoed naar kleinschalige wooneenheden, een oplossing voor de woningnood in Nijmegen is.

De problemen op de woningmarkt zijn inmiddels wel bij iedereen bekend. Landelijk is er momenteel een tekort van zo’n 300.000 woningen, waarbij het tekort komende jaren verder oploopt. Een van de grootste tekorten bevinden zich in het midden huursegment met huurprijzen van 750 tot 1000 euro per maand. Dit segment bedient een groot gedeelte van de markt zoals starters, alleenstaanden en jonge stellen. Deze doelgroep maakt op de koopmarkt nagenoeg geen schijn van kans met de prijzen die hedendaags worden betaald en zijn daardoor gewezen op de eveneens krappe huurmarkt.

Woningtekort Nijmegen
Deze landelijke tendens is ook een bekend fenomeen in Nijmegen. Nijmegen staat in de top drie van steden met de grootste woningnood. Een van de oplossingen is het herontwikkelen en transformeren van binnenstedelijk gelegen monumentaal vastgoed naar kleinschalige wooneenheden. Enkele jaren geleden was dat een behoorlijke opgave. Alleen al door de lastige wet- en regelgeving. Maar de afgelopen jaren is de regelgeving versoepelt, waaronder de parkeernormen. Hierdoor komen herontwikkelingen eerder van de grond. Ondanks enkele versoepelingen ligt de grootste opgave vaak bij de monumentale status die een pand heeft. Een dergelijke status kan een herontwikkeling of transformatie juist in de weg zitten. Terwijl dit soort panden vaak uitstekend geschikt zijn voor het realiseren van kleinere wooneenheden.

Desondanks storten veel beleggers en ontwikkelaars zich op de verschillende kansen die de stad te bieden heeft. Voor veel panden in Nijmegen geldt dat naast de functionele invulling ook moet worden gekeken naar behoud van historische elementen van het pand.

Op dit moment zijn er in het centrum van Nijmegen meerdere binnenstedelijke herontwikkelingen van historische panden gaande welke tegelijkertijd tegemoetkomen aan de vraag naar betaalbare huurwoningen.

Vos garage
Zoals bijvoorbeeld in de voormalige autogarage Vos is gelegen in hartje centrum. Het oorspronkelijke gebouw is in 1933 gebouwd en later omstreeks 1955 herbouwd. Garage Vos was een bekende garage in Nijmegen en maakte deel uit van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De garage wordt al enkele jaren niet meer als zodanig gebruikt en is verkocht aan een ontwikkelaar. Gezamenlijk met deze ontwikkelaar heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een plan bedacht voor de realisatie van 49 stadsappartementen voor het midden huursegment. Hoewel het pand niet specifiek is aangewezen als monument, is de voorgevel wel degelijk van historische waarde. Daarom wordt in de herontwikkeling de voorgevel dan ook intact gehouden.

Vos Garage Nijmegen

Canisius College
Een ander voorbeeld is het Canisius College, dat zonder twijfel een van de meest imposante gebouwen in Nijmegen is. Dit object is gelegen aan de Berg en Dalseweg, op steenworp afstand van het stadscentrum. Het gebouw telt meer dan 7.000 m² en is destijds gebouwd als kostschool voor jongens. Strijbosch Thunnissen Makelaars heeft dit object in 2019 verkocht aan een ontwikkelende belegger, die plannen maakt voor meer dan 120 huurwoningen en enkele commerciële ruimtes. Het gebouw is een rijksmonument met zeer veel authentieke ruimtes en elementen waardoor er een enorme uitdaging ligt om hier een passende invulling voor te bedenken.

Canisius College Nijmegen

Hoek Staringstraat - Oranjesingel
En dan is er ook nog dit prachtige rijksmonumentale gebouw dat is gelegen aan de meest prominente singel van Nijmegen, de Oranjesingel. Strijbosch Thunnissen Makelaars heeft dit object eind vorig jaar verkocht aan een particuliere belegger die voornemens is het object te transformeren naar kleinschalige wooneenheden. Ook hier ligt een uitdaging om de ontwikkeling passend te maken in de historische elementen van het gebouw. Het formaat kamers is ideaal voor de ontwikkeling van zelfstandige studio’s.

Staringstraat Nijmegen

Heeft u interesse of wilt u advies in de mogelijkheden rondom herontwikkeling of transformatie van gebouwen in of rondom Nijmegen? Neem gerust contact op met ons via bog@s-t.nl of 024 365 10 10.

Lees ook deze blog over transformatie van bijzonder vastgoed als deeloplossing voor het woningtekort in Breda.

Of neem vrijblijvend contact op met een Dynamis makelaar bij u in de buurt.

Transformatie monumentaal vastgoed biedt oplossing én uitdaging
Bauke Coppes
Neem contact op met Bauke

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie