In 2022 een hypotheek afsluiten met een studieschuld?

Heeft jouw studieschuld invloed op het afsluiten van een hypotheek? En zo ja, in hoeverre? Het afsluiten van een hypotheek is nog steeds mogelijk met een studieschuld, alleen kan dit wel het bedrag wat je mag lenen verlagen. Graag leggen we je uit wat jouw studieschuld betekent bij het afsluiten van een hypotheek.

Invloed van je studieschuld

Het hebben van een studieschuld vermindert je maximale hypotheek. Echter heeft een studieschuld minder invloed op de hypotheek vergeleken met een reguliere consumptieve schuld. Daarnaast verschilt de invloed op het bedrag van de hypotheek ook tussen het oude en het nieuwe leenstelsel. De percentages die worden als maandelijkse last over het startbedrag worden gerekend worden hieronder toegelicht.

Consumptieve schuld 2%
Studieschuld oude stelsel met basisbeurs (tot 01-09-2015) 0,65%
Studieschuld nieuwe stelsel (vanaf 01-09-2015) 0,35%

Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt dus gekeken naar het rentepercentage en de looptijd van je studielening. Dit percentage wordt berekend over het startbedrag direct na het beëindigen van de lening. Dit wordt verder uitgelegd met een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Frederique heeft een studieschuld van €20.000 opgebouwd met een aflostermijn van 35 jaar binnen het nieuwe stelsel en wil een hypotheek aanvragen. De hypotheekverstrekker neemt aan dat Frederique maandelijks 0,35% van €20.000 (€70) kwijt is aan het aflossen en de rente van de schuld. Tijdens het bepalen van de hoogte van de hypotheek wordt deze €70 in mindering gebracht op de hypotheek. Dit zou betekenen dat als Frederique met haar maandelijks inkomen een hypotheek van €800 kan betalen, haar maximale hypotheek wordt verminderd naar €730. Dit leidt tot een vermindering van de hypotheek van bijna €30.000.

Studieschuld verzwijgen?

Ten opzichte van een consumptieve schuld staat een studieschuld niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Om deze reden is het mogelijk om je studieschuld achter te houden voor de hypotheekverstrekker waardoor je een hogere hypotheek af kan sluiten. Ondanks dat dit erg aantrekkelijk kan lijken neemt dit idee ook nadelen en risico’s met zich mee.

Het verzwijgen van een studieschuld kan worden gezien als fraude. Als je de studieschuld verzwijgt en hiermee een hogere hypotheek afsluit bestaat de kans dat je de hoge hypotheeklasten in combinatie met het aflossen van je schuld niet meer kunt betalen. Als je hierdoor je huis moet verkopen met verlies en een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie, dan scheldt de NHG de restschuld kwijt. Echter is hiervoor wel een voorwaarde dat je er alles aan hebt gedaan om de restschuld zo laag mogelijk te houden. Als je een studieschuld hebt achtergehouden, dan moet je zelf de restschuld betalen. Hierom adviseren wij om altijd eerlijk te zijn over je studieschuld.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Als een toegewijde partner van Dynamis, staat Strijbosch Thunnissen Makelaars aan de frontlinie van vastgoedontwikkelingen. Het onderzoeksteam van Dynamis heeft ook dit jaar nauwgezet de...
Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

De feestdagen komen er weer aan en dat moet gevierd worden! Daarom heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een leuke actie bedacht om deze dagen nog feestelijker te...
Bekijk overzicht