Het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling

Geschreven door Ruben Hoogakker op 26 augustus 2020

Wanneer je wilt verhuizen naar een ander huis of appartement krijg je te maken met een waardebepaling en een taxatie. Hoewel deze allebei inzicht geven in de waarde van je huis, zijn dit twee verschillende dingen met een ander doel. In dit artikel leggen we dit verschil uit!

Wat is een waardebepaling?

Stel: Je bent je aan het oriënteren op de huizenmarkt en je overweegt binnenkort te verhuizen. Je kunt dan een gratis waardebepaling door een NVM makelaar laten uitvoeren. De waardebepaling geeft je inzicht in je bestedingsruimte en je overwaarde. Het is eigenlijk een snelle check van je woning, om de waarde te kunnen inschatten. Er wordt onder andere gekeken naar woonoppervlakte, de locatie en prijsontwikkelingen op de huizenmarkt.

Een waardebepaling is echter niet voldoende als je een hypotheek wilt aanvragen. Hiervoor heb je een taxatierapport nodig, dat een stuk uitgebreider is dan een waardebepaling.

Wat is een taxatie?

Een taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur. Het taxatierapport dat hieruit volgt is veel uitgebreider dan een waardebepaling. In het taxatierapport worden de huidige waarde van je woning, de belangrijkste eigenschappen en omgevingsfactoren omschreven. Hieruit volgt dan een conclusie met betrekking tot de waarde van je huis. Omdat het opstelen van een taxatierapport aanzienlijk meer werk is dan het uitvoeren van een waardebepaling, is een taxatie niet gratis.

Het taxatierapport is een officieel document dat door de bank, de Bleastingdienst en door verzekeraars wordt erkend, waardoor je dit onder andere kunt gebruiken wanneer je een hypotheek wilt aanvragen. Wanneer je een hypotheek afsluit dient de woning die je koopt als onderpand voor de bank. De bank wil zeker weten dat de woning de waarde dekt van de hypotheek die wordt verstrekt. Met een taxatierapport kun je dit aantonen.

Heb je beide nodig?

Doorgaans laat je bij het verhuizen van de ene naar de andere koopwoning zowel een waardebepaling als een taxatie uitvoeren. De waardebepaling geeft inzicht in de waarde van je huidige huis, zodat je weet in welke prijsklasse je een nieuw huis kunt zoeken. De taxatie is vervolgens noodzakelijk wanneer je een nieuw huis hebt gevonden en hier een hypotheek voor wilt afsluiten.

Heb jij plannen om te verhuizen naar omgeving Nijmegen en zoek je een ervaren makelaar? Informeer naar de mogelijkheden bij Strijbosch Thunnissen Makelaars.

Het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling
Ruben Hoogakker
Neem contact op met Ruben

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

De feestdagen komen er weer aan en dat moet gevierd worden! Daarom heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een leuke actie bedacht om deze dagen nog feestelijker te...
De verschillende wijken van Nijmegen

De verschillende wijken van Nijmegen

Als je op zoek gaat naar een nieuwe woning, speelt de wijk uiteraard een grote rol. Bekende wijken zoals het Stadscentrum of Bottendaal hebben al een...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie