Een huis kopen met studieschuld

Als starter op de woningmarkt is de kans groot dat je een studieschuld hebt. Heb jij een studieschuld en vraag je je af of je nog wel een huis kunt kopen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten!

Kan ik een huis kopen als ik een studieschuld heb?

Om de belangrijkste vraag meteen te beantwoorden: Ja, je kunt een huis kopen met studieschuld. Het is een fabel dat je geen hypotheek kunt krijgen als je een studieschuld hebt. Maar een studieschuld heeft wel invloed op het kopen van een huis.

Welke invloed heeft een studieschuld op mijn hypotheek?

De hoogte van je studieschuld heeft invloed op de hoogte van de hypotheek die de bank verstrekt. Hoe hoger de schuld, des te minder je kunt lenen. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen het oude en het nieuwe leenstelsel.

Als je onder het oude leenstelsel (tot 1 juli 2015) aflost telt je studieschuld voor 0,75% mee in de weging van de maandelijkse lasten. Als je onder het nieuwe leenstelsel aflost telt je studieschuld voor 0,45% mee in de weging van de maandelijkse lasten.

Ben ik verplicht om mijn studieschuld aan te geven?

In tegenstelling tot andere leningen is een studieschuld niet BKR geregistreerd. Hierdoor kunnen banken niet nagaan of je een studieschuld hebt en hoe hoog deze is. Echter is het verzwijgen van je studieschuld geen goed idee. Ten eerste berekenen banken jouw mogelijke hypotheek op je maandlasten. Wanneer je de studieschuld verzwijgt kun je weliswaar een hogere hypotheek afsluiten, maar loop je ook de kans dat je later in financiële problemen komt. Daarnaast vervalt het recht op Nationale Hypotheek Garantie als achteraf blijkt dat je de studieschuld hebt verzwegen.

Kan ik beter eerst mijn studieschuld aflossen?

In eerste instantie lijkt het misschien voordelig om je studieschuld af te lossen en dan pas een huis te kopen. De rente die je over je studieschuld betaalt is echter zodanig laag dat aflossen vaak geen financieel voordeel met zich meebrengt. Door de studieschuld eerst af te lossen geef je bovendien veel eigen vermogen uit, dat je niet meer in de koopwoning kunt investeren. Je studieschuld volledig aflossen is wel voordelig als je bijna klaar bent met aflossen. De bank kijkt namelijk naar je volledige studieschuld, ongeacht of je al een gedeelte hebt afgelost. Los je een gedeelte af, dan heeft dit geen effect op je hypotheek. Los je alles af, dan creëer je juist wel meer hypotheekruimte.

Ik wil een huis kopen met studieschuld: Wat nu?

Laat je informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur van Strijbosch Thunnissen in Nijmegen. Wij kunnen je meer vertellen over het hele proces en kunnen je adviseren of je mogelijkheden om een huis te kopen bespreken.

Stuur ons een bericht

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Ontdek de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q1 2024

Als een toegewijde partner van Dynamis, staat Strijbosch Thunnissen Makelaars aan de frontlinie van vastgoedontwikkelingen. Het onderzoeksteam van Dynamis heeft ook dit jaar nauwgezet de...
Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

Krijg een kerstboom cadeau! (actie)

De feestdagen komen er weer aan en dat moet gevierd worden! Daarom heeft Strijbosch Thunnissen Makelaars een leuke actie bedacht om deze dagen nog feestelijker te...
Bekijk overzicht