Hoe gaat het kopen van een huis?

Het kopen van een huis is een gecompliceerd proces. Waar begint u?

Wat wil en kan u betalen?

  Voorafgaand aan het starten van de zoektocht naar een woning is het fijn om een duidelijk beeld te hebben van wat u kunt gaan lenen. Zo kunt u goed inschatten naar wat voor huis u opzoek gaat en komt u niet voor vervelende verrassingen te staan. Een indicatie krijgt u gemakkelijk online of door het inplannen van een oriënterende afspraak bij een hypotheekadviseur.

  Woonwens

   Het is belangrijk om in kaart te brengen hoe uw toekomstige woning eruit moet zien. Wensen zoals bijvoorbeeld de grootte, de ligging, het aantal slaapkamers, een voorkeur voor een balkon of tuin of de voorzieningen in de buurt kunnen uiteindelijk een grote doorslag maken in het wel of niet bieden op een huis.

   Zoeken en op bezichtiging

   Op het moment dat u weet hoe veel u kunt lenen en welke type woning u zoekt kunt u gerichter op zoek gaan. Dit kan online via Funda of makelaarswebsites. Hierbij kunt u de hulp van een aankoopmakelaar inschakelen, zodat u zeker weet dat u een precies beeld krijgt van de huizen op de markt. Zodra u iets vindt wat de interesse opwekt kunt u een bezichtiging inplannen bij de verkoopmakelaar.

   Bieden en onderhandelen

   Bent u uw droomhuis tegengekomen? Dan is het tijd om te gaan bieden! Bepaal van te voren alleen of samen met uw makelaar de hoogte van uw eerste bod en maximale bod. Na het uitbrengen van het openingsbod kan u een tegenbod van de verkoper ontvangen. Hier kunt u samen met de aankoopmakelaar de onderhandeling starten.

   Koopcontract tekenen

   Zodra uw bod is geaccepteerd zal het (voorlopige) koopcontract samen met uw makelaar en de verkopende partij opgesteld en ondertekend worden. Hierin worden alle afspraken rondom de koop tussen koper en verkoper vastgelegd. Als er sprake is van een voorlopig contract onder voorbehoud zullen deze opgenomen worden in de ontbindende voorwaarden. Zodra alle voorwaarden van het koopcontract rond zijn is de koop officieel. Let wel op dat u hierbij als koper drie wettelijke dagen bedenktijd hebt.

   Zaken gereed maken

   Nadat het koopcontract is ondertekend is het tijd om een aantal dingen gereed te maken. Zo zal er contact opgenomen moeten worden met een notaris voor de overdracht en zal uw hypotheek geregeld moeten worden. De hypotheekverstrekker zal hiervoor om een taxatie van het huis vragen, welke u door een van onze makelaars kan laten volbrengen.

   Hypotheek afsluiten

   Uw hypotheek afsluiten is een belangrijke en cruciale stap in het koopproces, dus het is belangrijk dat u deze met zorgvuldigheid kiest. In samenwerking met uw hypotheekadviseur kijkt u naar uw situatie en zal de bank toetsen voor wat voor hypotheek u in aanmerking komt.

   Sleuteloverdracht

   Na het verstrijken van uw bedenktijd is het dan eindelijk zo ver, de sleuteloverdracht van uw nieuwe huis! Samen met uw makelaar zullen de laatste afspraken rondom de oplevering kloppen en dan kan de overdracht beginnen: zodra de notaris en u uw handtekening hebben gezet ontvangt u de sleutel van het huis. Gefeliciteerd!